Biely Tiger a dievča

Rok 2010 – Rok Bieleho Tigra

Dnes v noci podľa čínskeho lunárneho kalendára skončil svoju vládu rok Byvola, aby ho vo Valentínsky deň zamilovaných vystriedal rok Tigra.

Rok Bieleho Tigra je rokom odvahy a boja za slobodu a spravodlivosť. Podľa čínskeho lunárneho kalendára začína 14. februára 2010 a končí 2. februára 2011. Vystrieda doznievajúci rok Zlatého Byvola zameraného na zodpovednosť a svedomitosť a po ňom nasleduje rok Strieborného Zajaca plného oddychu a kultúrnych zážitkov. Tiger zaujíma tretie miesto v čínskom zverokruhu. Čas, kedy sa rastliny po dlhom zimnom spánku chystajú rozviť nový život v nádhernom jarnom puku. Keďže trvanie lunárneho roku Tigra svojim rozsahom nepresahuje 365 dní v klasickom roku, nie je vhodné začínať nové aktivity, skôr rozvíjať tie počaté v predchádzajúcom roku, nech sú akéhokoľvek charakteru. Je síce fakt, že toto znamenie sa teší úcte a moci vďaka vodcovským danostiam, ale chce stihnúť veľa naraz, nedodržuje svoje sľuby a tým vyvoláva problematické situácie.

Tiger v ázijskej kultúre symbolizuje šťastie, a tak na ňom jazdí aj čínsky boh hojnosti. Od domu odháňa tri najväčšie pohromy – požiar, zlodejov a duchov. Šamani ho preto používajú v očistných rituáloch ako mocný totem. V čínskej tradícii je kráľom zvierat. Jeho strašidelný rev sa nesie nočnou krajinou, kedy sa vydáva na lov a bojovať sa s ním odváži iba ten najväčší zúfalec túžiaci po smrti. Len ten totiž má šancu vyhrať. Inteligentný Tiger ticho, pokojne a strategicky plánuje a potom dobýva nové územia, objavuje iné svety, zavádza do praxe neslýchané metódy, avantgardné umenie, nepoznané objavy, ale aj bujaré nápady. Jeho charizma ovplyvní každého jedinca, no kto nezdieľa spoločne s ním jeho idealistické predstavy, prichádza s ním do konfliktu. V tom negatívnom aspekte má v živote očisťujúci efekt.

Biely Tiger je kovový Tiger. Kov vo svojom jangovom prejave /+/ predstavuje zbraň a tá je osobný symbolom tohto roku aj narodených v tomto roku. Kovové vlastnosti sú vlastne typické pre toto znamenie a to sú sila, pevná vôľa, nezávislosť, priamosť, odhodlanosť, zmysel pre správnu vec a koncentrácia. Nerozumné projekty, risk, hazard sú jeho doménou. Na konformný spôsob života zabudnite. Nemenným živlom roku je však drevo. Drevo je v harmónii s vodou, podporuje oheň, ale v konflikte je s kovom a zemou. Kov seká do dreva, preto je tento Tiger blokovaný v rozvoji, ak podlieha vzrušujúcim podnetom bez rozmyslu a nevenuje pozornosť vnútorným rozporom. Receptom na vyvarovanie extrémov spočíva v učení sa trpezlivosti, zodpovednosti, akceptácii nutnosti zmien a veľkorysom odpustení krívd z minulosti.

Vznešený Tiger povznesený nad malichernú všednosť dní a extravagantnosťou poburujúci dekadenciu pripomína západné slnečné znamenie Vodnára. Zabúda na vlastný prospech a nasleduje úchvatné a pokrokové myšlienky. Nič ho nezlomí a s dôslednosťou víťazí. Jeho silnou stránkou sú harmonické vzťahy s blízkymi ľuďmi, lebo od nich čerpá nepostrádateľnú energiu. Zraniteľným miestom je opájanie sa vlastnou nadradenosťou, povýšenecký pohľad na nepriateľov a najmä zvedavosť. Nejeden všetečný Tiger sa, skôr ako niečo ulovil, ocitol v pasci. Dariť sa bude v ktorejkoľvek kreatívnej, tvorivej a umeleckej oblasti – žurnalistika, tanec, hudba, poézia, tiež cestovný ruch a vôbec všeobecne styk s verejnosťou. Vodcovská stránka nájde uplatnenie vo sfére financií, obchode, politike, armáde. Dokonca úspech zaznamená strojárstvo, technika, veda a medicína. Risk znamená zisk, no treba počítať aj s porážkou.

Priaznivým obdobím je čas od polovice marca do polovice apríla – obdobie, kedy všetko kvitne. V každom dni ovláda čas od 3.00 do 5.00 hodiny, kedy o chvíľu tichú dobu spánku vystrieda slnko na púti po oblohe. Doba prebúdzajúcej sily Jang, doba na premýšľanie a plánovanie dlhodobého cieľa, doba, kedy sa prebytočná energia najlepšie využije. Všeobecne priaznivo pôsobí smerom na východoseverovýchod. Netreba zabúdať, že podľa taoistického zverokruhu sú Tigre mocnými strážcami svetových strán a kovový Tiger stráži západ a jeho obdobím je jeseň. Vyložiť si to môžeme rozporuplne ako aj samotnú osobnosť Tigra, ale povedzme, že k upokojeniu expanzie a dôsledku extrémov dôjde práve ku koncu roka, kedy sa dávno prebudená príroda ukladá pomaly na spánok. Priaznivými číslami sú 4, 5, 9, 13, 34, 44, 45, 54.

V roku Tigra môžeme očakávať čokoľvek. Výrazné životné skúsenosti nadobudnuté extrémami okolo nás. Paradoxne na jednej strane síce chráni pred katastrofou doma, na druhej strane vo svete prináša skazu – nezhody, prírodné živelné pohromy, zlyhávanie diplomacie a možnosť vojen. Tiger je totiž najšťastnejší v úlohe veliaceho generála stojaceho na bojisku. Miluje ten pocit moci, keď od neho závisí víťazstvo alebo porážka. Dúfajme, že ten boj generálov sa bude odohrávať len v ekonomickej oblasti a tí ambiciózni ctižiadostivosť zužitkujú v rámci charitatívnej činnosti a predíde sa tak sociálnym nepokojom alebo sa zamerajú na revitalizáciu stratového priemyslu. Pozitívne vyhliadky roka môžeme vnímať v čínskej symbolike zobrazujúcej Tigra ako mierne strnulo stojaceho muža v čiapke a s rukami zdvihnutými k pozdravu so sklonmi k bohémskemu spôsobu života. Užijeme si teda aj dostatok zábavy, radosti a večierkov a snáď nebudú len kulisou na palube Titanicu.

Deti narodené v roku Tigra sú temperamentní nespratníci. Nekonečne tryskajúca energia ich poháňa za neustále novými dobrodružstvami, čo rodičom pripravuje občas horúce chvíľky. Odmietajú stereotyp, vyhľadávajú nové podnety, aby uspokojili bezhraničnú zvedavosť. Ústa sa mi zatvoria iba počas spánku a vlastne aj to je úloha pre mamičky, by naučili toto šantivé klbko pravidelne a výdatne oddychovať. Majú silný vzťah k prírode, zvieratkám, preto chodievajte s nimi na prechádzky alebo rozvíjajte turistiku. Podporte ich v pravidelnej športovej aktivite. V kolektíve rovesníkov sa vďaka družnej povahe hneď s ostatnými skamarátia. Treba ale ustriehnuť, aby si príliš nepodmaňovali tie slabšie deti. Kráľ zvierat sa jednoducho nezaprie. City vyjadrujú otvorene a tajnosti nemajú a nemajú ich rady ani u druhých. Pevnosť a mieru dovolených hraníc si vyskúšajú doma aj v škole. Nadanie a čisté úmysly im uprieť nemožno. Tigre narodené v noci, najlepšie okolo polnoci, si ako noční lovci od osudu ulovia najviac. S vychádzajúcim slnkom klesá aktivita a na poludnie narodené malé šelmy sú mierumilovnejšie. U týchto detí stačí spojiť lásku s disciplínou a prinesú vám v živote iba radosť.

Takže aký bude Rok Tigra?

Činorodý, vášnivý a výbušný. Aj tie najbláznivejšie fantázie sa môžu stať skutočnosťou. Zmeny sa dotknú spoločenskej, obchodnej aj domácej atmosféry. Diplomati sa zapotia. Veľkolepá odvaha a nápaditosť môžu vyústiť na svetovej scéne v extrémy v podobe politických búrok až vojenských prevratov a na domácej pôde do dramatických hádok a k snahe o nadmernú kontrolu nad členmi rodiny mylne zamieňanú s ich ochranou. Môžeme získať, ale aj stratiť majetky. Chcete riskovať? Riskujte! Rátajte však s tým, že prehráte. Bojazlivosť sa v tomto roku necení, ale trestá. Radšej konajte! Oddýchnete si v nasledujúcom roku Zajaca.

Rok Tigra pre Potkana – narodení v rokoch 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008

Potkan aj Tiger sú spoločenskí, súťaživí a túžia po úspechu. Rozdiel je v tom, že Potkan peniaze šetrí a Tiger bezostyšne utráca. Tento rok teda Potkana môže prekvapiť nečakanými udalosťami vo finančnej a pracovnej oblasti. Na špekulácie ani súdne spory nie je vhodný čas, na cestovanie áno. Všeobecne vo vzťahoch je treba zrozumiteľne komunikovať, aby sa vyhol nedorozumeniam. V rodine niekto odíde a niekto nový pribudne.

Rok Tigra pre Byvola – narodení v rokoch 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009

Zodpovedný a pomalý Byvol má ako jediný spomedzi čínskeho zverokruhu najlepšie vyhliadky nepodľahnúť bláznivému toku roku Tigra. Drží sa osvedčeného doma aj v práci, svojich zásad, zákonov, takže udalosti ho nestrhnú. Uspeje, ak uprednostní dlhodobé projekty v kombinácii so vzdelávaním. Strádať bude skôr tá spoločenská stránka, status a možno príde aj o pár priateľov, keďže bujará zábava nie je to, čo by ho dokázalo očariť.

Rok Tigra pre Tigra – narodení v rokoch 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998

Tiger čerpá energiu so svojho osobného roku. Podnecuje ho to k veľkorysému utrácaniu, čo je vhodné podriadiť kontrole, aby jeho finančný rozpočet neskolaboval. Otvorí sa priestor na dobrodružstvá, kratšie potulky aj dlhšie cesty. Dočká sa uznania v práci, podpory doma. Šťastie ho stretne v podobe priateľov, ktorí sa za neho postavia v tej najhoršej chvíli. Zdravie môže byť ohrozené bezvýznamnejšími ochoreniami, ale vážnejšie starosti mu môžu narobiť nečakané výdavky.

Rok Tigra pre Zajaca – narodení v rokoch 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999

Zajac má inú predstavu o šťastí, akou ho zahŕňa impulzívny rok Tigra. V podstate ho fascinujú udalosti, ale má strach zapojiť sa do nich celou svojou osobnosťou. A to je dobre! Radšej vsadiť na diplomaciu a mierumilovnosť ako riešiť zbytočné konflikty a rozčuľovať sa nad nimi. Nereálnym požiadavkám, ktoré na neho kladú nadriadení, súdne spory v širšej rodine alebo zvady s najbližšími sa dajú obísť, ak si dobre prečíta, čo podpisuje.

Rok Tigra pre Draka – narodení v rokoch 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000

Drak aj Tiger sú rovnako silné znamenia a každé vládne v inej sfére. Teraz má vládu Tiger a ak Drak akceptuje, že určité záležitosti jednoducho nezmení, potom sa vyvaruje prekážok v uskutočňovaní plánov, dosahovaní výsledkov a predíde výmene názorov. V podnikaní možno niekomu nevyhovie, no v súkromí ho čaká čas zábavy a osláv. Starých priateľov vystriedajú noví a zmeny nastanú aj v rodinnej oblasti.

Rok Tigra pre Hada – narodení v rokoch 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001

Had o Tigra ako osobnosť nejaví záujem, ale keď je s ním konfrontovaný v podobe roku, môže to jeho pokojnú náturu riadne vykoľajiť. Prebiehajúce udalosti sa ho totiž v zásade dotknú a navyše ich bude veľmi veľa. Málo času na meditatívne spracovanie prebiehajúceho. Nadhľad si zachová iba vďaka humoru. Vhodné je sústrediť sa na vzťahy spoločenské, kolegiálne, rodinné aj milostné. Imidž je viac ako dôležitý pre ďalší kariérny postup.

Rok Tigra pre Koňa – narodení v rokoch 1906, 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002

Kôň aj Tiger milujú zábavu, navodia veselosť, bazírujú na slobode, voľnosti, tešia sa z erotických zážitkov – jednoducho paráda. Až dovtedy, kým nezistia, že nemá vlastne kto zaplatiť účty. Zbytočne sa pohnevá so známymi a priateľmi, veď on to chcel… Zodpovedný prístup k odbornosti v práci a k štúdiu v škole na druhej strane prinesie materiálne prilepšenie. Oplatí sa udržiavať si telo pravidelným športom a zdravou stravou v kondícii.

Rok Tigra pre Ovcu – narodení v rokoch 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003

Ovcu uchvátia Tigrie vznešené ideály a veľkolepé ciele. Zamiluje sa, zabaví sa, vydá sa do sveta za vzrušujúcimi ľuďmi do neznámych krajín, prípadne postúpi v zamestnaní. Práca ju pohltí množstvom povinností, ktoré treba dotiahnuť do konca, aby si uhradila naplnenie predstáv, ktorým verí. V spoločenských vzťahoch nadviaže zaujímavé a výhodné kontakty. Príbuzní jej ale môžu prekaziť plány, čo nemusí byť na škodu, ak sú nerealizovateľné.

Rok Tigra pre Opicu – narodení v rokoch 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992. 2004

Opica je presne v opozícii voči Tigrovi a ich súboj nepozná konca kraja. Nič, čo by práve potešilo. Ak si tento fakt Opica uvedomí, stiahne sa do ústrania a na zavádzanie noviniek vyčká lepšie časy, nič závažného sa jej nestane. Nech sa pripraví, že ústup ostatní pochopia ako slabosť a hodia jej polená pod nohy. Pokiaľ má dostatok zdravia na žabomyšie vojny, nech sa s nimi pohrá. Lepšie urobí, keď si iba pokojne sadne na svoje úspory v truhlici a počká, kým to prehrmí.

Rok Tigra pre Kohúta – narodení v rokoch 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993. 2005

Kohút a Tiger nedokážu rozumne komunikovať, čo sa môže odraziť na nedorozumeniach na domácej pôde s najbližšími. Kohút, alebo ak chcete Fénix, bazíruje na poriadku, čo nekonvenčný Tiger úspešne bojkotuje. Napriek zmätkom z tejto situácie môže vyťažiť najmä po finančnej stránke. Risk sa mu vyplatí, len by nemal zabúdať, že má veľmi málo času na seriózne zhodnotenie situácie a zber úrody môže byť krátkodobý.

Rok Tigra pre Psa – narodení v rokoch 1910, 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006

Pes je druhým najlepším priateľom Tigra, pretože uznáva jeho idealizmus, podporuje ho a zároveň zostáva doma strážiť. Rok mu teda prináša úspech v práci, v podnikaní, v investíciách a udalosti mu prinášajú radosť. Čistý zisk určite obohatí vrecká. To, čo potrápi sa môže týkať správ od spolupracovníkov, nadriadených alebo milovanej bytosti. Rodina aj riešenie lásky si viac ako inokedy vyžiadajú viac času, čo sa oplatí v inej oblasti života.

Rok Tigra pre Kanca – narodení v rokoch 1911, 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007

Tiger Kancovi naháňa hrôzu a bojí sa, aby ho nezjedol. Ak prekoná svoj strach z budúcnosti, v tomto roku sa môže dočkať lásky a radosti na milostnom poli. V pracovnej oblasti ho uchváti niečo fascinujúce, čo môže znamenať vzostup, zaujímavé cesty, ale aj zadlženie. Vyvarovať by sa mal nepredvídateľných výdavkov, v podnikaní zahodiť naivitu, osobne dohliadať na všetky finančné záležitosti a dostane, čo chce.

Spracovala: Petronela
Písané pre Magazín Idea 2010
Súvisiaci link: Tarot-horoskop na 1 rok

Petronela
Mystika.sk - Hviezda na nebi záhad - vypracuje Vám písomné numerologické a tarotové analýzy a prevedie Vás symbolikou čísel a tarotov aj prostredníctvom článkov, konzultácií, seminárov a kurzov.