čínske novoročné lampy

Čínsky lunárny kalendár

Ak chcete spoznať svoj charakter, osud podľa čínskeho horoskopu, okrem lunárneho znamenia, živlu, magnetického poľa v roku, kedy ste sa narodili, je potrebné poznať aj jeho nemenný živel, lunárne znamenie ovládajúce hodinu vášho narodenia.

Dvoma najdôležitejšími astronomickými objektmi na oblohe sú Slnko a Mesiac. Ich cykly oddávna pútali pozornosť, rozvíjali predstavivosť u ľudí a sa stali základom merania času podľa období, teda pre kalendáre. Samozrejme kalendár musel mať náležitosti odrážajúce potreby každodenného života. Zahŕňal informácie o zdraví, počasí, pohybe planét, vhodný čas na hospodársku činnosť, obrady, počatie, aj kedy sa kúpať, či strihať. Už kultúrne vyspelé staroveké národy ako boli Asýrčania, Babylónčania, Egypťania, Gréci, Rimania, či Mayovia využívali rozličné kalendáre, no s rovnakými časovými jednotkami deň, mesiac, rok, z ktorých sa okrem iného pochopiteľne snažili odvodiť aj osud a budúcnosť mysliacej súčasti tohto kolobehu – človeka s konkrétnym časom narodenia.

Slnečný horoskop, podľa ktorého je obloha rozdelená na dvanásť častí a každá nesie meno jedného zo znamení zverokruhu od Barana až po Ryby a vy si môžete pripísať charakter niektorého znamenia na základe toho, v ktorej časti oblohy vďaka pohybu Zeme sa v deň vášho narodenia nachádzalo Slnko, netreba predstavovať. Tieto rozdelenia, rovnako ako rozdelenie nášho gregoriánskeho kalendára, nie sú v žiadnom vzťahu s pohybmi Mesiaca. Západný kalendár, založený na pohybe Slnka, je síce logickejší a ľahšie sa dá sledovať, no lunárny kalendár východu presnejšie zaznamenáva zmeny v ročných obdobiach a vývoj všetkého života vo vesmíre.

Tak je to aj v súvislosti s čínskych horoskopom vychádzajúcim z čínskeho lunárneho kalendára založený na obehu Mesiaca okolo planéty Zem. Označuje sa za najstarší kalendár. Čínsky lunárny kalendár vznikol v roku 2637 pred n.l. Zaviedol ho legendárny Žltý cisár Chuang-ťi v 61. roku svojej vlády. Za jeden lunárny mesiac sa podľa tohto kalendára považuje doba od novu Mesiaca, teda keď je Mesiac spojený so Slnkom, do ďalšieho novolunia, tzv. synodický mesiac. Toto obdobie zodpovedá približne dĺžke 29,53 dňa a tak sa v roku striedajú 29 a 30-dňové mesiace. Dvanásť mesiacov tvorí jeden lunárny rok, ktorý má iba 353, 354 alebo 355 dní. Rozdiel je zhruba o 11,25 dňa menej ako je doba obehu Zeme okolo Slnka.

Na vyrovnanie straty sa približne každé tri roky vkladá 13. priestupný mesiac. Číslo 13, v našej kultúre všeobecne považované za nešťastné, je v Číne symbolom jedinečnosti, mágie a prináša zdravie a spokojnosť nielen v danom priestupnom roku. Na zistenie, či je konkrétny rok priestupný alebo nie, je potrebné zistiť počet novov medzi 11-tym mesiacom, lebo je to mesiac, v ktorom je zimný slnovrat, jedného roku a 11-tym mesiacom nasledujúceho roku. Ak je v tomto období 13 novov, treba vložiť priestupný mesiac. Priestupný rok má 383, 384 alebo 385 dní. Takýto systém prináša pohyblivý lunárny Nový rok, čo je prvý deň prvého lunárneho mesiaca a môže pripadnúť niekedy na náš 17. január a inokedy zase na 19. február.

Na rozdiel od väčšiny ostatných kalendárov, čínsky kalendár nepočíta roky do nekonečna. Namiesto toho roky majú mená, ktoré sa opakujú v rovnakej kombinácii názvu každých 60 rokov. Spomínaný Žltý cisár Chuang-ťi uviedol prvý cyklus tohto zvieratníka a vybral 12 zvierat za jeho strážcov. Podľa legiend však stál pri jeho zrode sám Budha, ktorý zvolal všetky zvieratá, aby sa s ním prišli rozlúčiť pred odchodom zo Zeme. Prišlo ich dvanásť. Za odmenu im venoval vládu v čase a pomenoval po každom z nich jeden rok, a to v poradí, v akom prišli. Prvý sa dostavil Potkan, potom Byvol, Tiger, Zajac, Drak, Had, Kôň, Ovca, Opica, Kohút, Pes a Kanec. A tak máme dnes dvanásť zvieracích znamení.

Nakoľko je legenda o závode zvierat k lôžku umierajúceho Budhu pravdivá, nedokážem posúdiť, keďže taká stará naozaj nie som a moja karmická minulosť sa viaže v tomto období k iným častiam sveta, ale vznikla pravdepodobne až, keď v piatom storočí vtrhli z mongolskej oblasti do severnej Číny Tatári a spravili z budhizmu oficiálne čínske náboženstvo. Systém, ktorý tvorí základ dvanástich znamení v dvanásťročnom cykle sa skôr vyvíjal postupne na základe puta človeka a zvieraťa, ktoré bolo nevyhnutným predpokladom na prežitie v hlbokej minulosti. Potom, čo boli niektoré zvieratá domestikované, začali tí vzdelanejší, zvyčajne kňazi, pozorovať ich zvláštnosti a rysy. Postupne vyvinuli systém dvanástich zvierat a dvanásťročného cyklu, s tým, že jednotlivé roky odpovedali určitým povahovým a telesným vlastnostiam človeka. Zviera vládnuce roku, v ktorom ste sa narodili, má veľký vplyv na váš život. Ako vravia Číňania : „Toto zviera sa ti skrýva v srdci“.

Úplný cyklus čínskeho kalendára tvorí šesťdesiat rokov a skladá sa z piatich jednoduchých cyklov po dvanástich rokoch. Každé zo zvieracích znamení, nazývaných aj dvanástimi časťami Zeme, sa spája s piatimi základnými živlami : kov, voda, drevo, oheň a zem. Tie sa delia na negatívne a pozitívne magnetické polia nazývané jin /-/ a jang /+/. Popri živle roku má každé znamenie svoj vlastný živel a ročné obdobie. Sedemdesiaty ôsmy cyklus tohto kalendára sa začal 2. februára 1984 rokom Dreveného Potkana v jangovom stave a končí sa 28. januára 2044 Vodným Kancom v jinovom stave. Tento rok je rok Červeného, alebo Ohnivého Psa jang /+/ zameraného na nadmernú ochranu domova a tradičných hodnôt a podľa čínskeho lunárneho kalendára začal 29. januára 2006 a končí 17. februára 2007.

Ak chcete spoznať svoj charakter, osud podľa čínskeho horoskopu, okrem lunárneho znamenia, živlu, magnetického poľa v roku, kedy ste sa narodili, je potrebné poznať aj jeho nemenný živel, lunárne znamenie ovládajúce hodinu vášho narodenia, lebo v lunárnom kalendári sa deň začína o 23. hodine a nasledujúcich dvadsaťštyri hodín je rozdelených do dvanástich dvojhodinových úsekov a lunárne znamenie zodpovedajúce vášmu solárnemu znameniu. Dokonale pochopíte nielen sami seba, ale ak sa tieto všetky údaje vsadia do konkrétneho roku pod vplyvom znamenia, živlu a magnetického poľa môžete predvídať, čo môžete očakávať od osobných, partnerských, či profesionálnych vzťahov.

Zlatica Mokráňová, vytvorené: 11.10.2006
Súvisiaci link: Čínsky lunárny kalendár

NUMEROLOGIA.SK
„Tomu, kto skutočne počúva, poskytnem RADU, ostatným ILÚZIU…“